Menu

PLANICA_planinski tabor MO

Mladinski odsek Planinskega društva Radovljica je organiziral planinski tabor, ki je potekal od 7. junija do 9. junija v Planici.
Ena najlepših alpskih dolin, obkrožena z mogočnimi stenami Mojstrovke, Ponc in Jalovca, predstavlja odlično izhodišče za krajše in daljše izlete. Zato so se že v petek po prihodu v Dom v Planici, mladi planinci do kosila odpravili na krajše planinske izlete. Najstarejša skupina je odhitela v Tamar in se povzpela do slapu Nadiža, prvega izvira Save Dolinke. Najštevilčnejša skupina se je sprehodila do Doma v Tamarju, najmlajši planinci pa so si ogledali vetrovnik in snežni tunel Nordijskega centra Planica.
Po kosilu in kratkem počitku so planinci obnovili svoje znanje ali pridobili nova znanja na treh delavnicah. Pri prvi pomoči je višja medicinska sestra Petra planince seznanila, kako se pri obisku gora zavarujejo pred vročino, podhladitvijo, opeklinami ter piki žuželk in kač. Na delavnici plezanja so pokazali svoje telesne spretnosti. Mlade umetnike med planinci je razveselila delavnica slikanja na kamen. Prvi planinski taborniški dan se je zaključil z nočnim pohodom do mokrišča Zelenci, drugega izvira Save Dolinke.
Sobota je bila namenjena daljšemu planinskemu izletu. Najmlajši planinci so odšli proti Ratečam, najstarejšemu naselju v Zgornjesavski dolini, in se povzpeli do Doma na Tromeji.
Zahtevnejši planinski pohod je izvedla najštevilčnejša skupina mladih planincev, ki se je v dveh skupinah povzpela do Mojčinega doma na Vitrancu, kjer se odpre pogled na Jalovec, Karavanke in avstrijske Alpe. Najzahtevnejši pohod na Malo Ponco je izvedla najstarejša skupina. Pohodniki so uživali v lepem razgledu na vrhove okrog Planice in Belopeških jezer.
Sobotno popoldne so mladi planinci preživeli na orientacijskem pohodu. Razdeljeni v devet skupin so hodili po opisani poti in reševali naloge. Po večerji so se družili ob nogometu, hoji po elastiki oziroma ‘slacklining’ in obisku čutne poti, skozi katero so z vsemi čutili zaznavali zunanji svet.
Zadnji dan tabora je bil namenjen ogledu letalnice in ostalih skakalnic. Nekaj časa so si vzeli za ogled mladih skakalcev in skakalk, ki so trenirali na otroških in mladinskih skakalnicah. Starejša skupina planincev je izvedla še krajši pohod ob planiški letalnici proti Belopeškima jezeroma, najmlajši pa so v bližnjem gozdu izdelovali palčkove hišice.
Po kosilu, razdelitvi majic in skupinskem slikanju se je načelnica Mladinskega odseka poslovila od mladih planincev z mislijo, da se naslednje leto ponovno srečajo na planinskem taboru.

Povezava do fotografij PLANICA