Menu

VELIKI KORITNIK / TROGKOFEL /CRETA DI AIP 2279 m KARNIJSKE ALPE

V SOBOTO, 17. 8. 2019

 

POHOD NA VELIKI KORITNIK JE TERMINSKO ZAMENJAN ZA POHOD NA VELIKO BABO! POHOD NA VELIKO BABO BO ORGANIZIRAN DNE 31.8.2019

 

Odhod iz avtobusne postaje v Radovljici je ob 5:00.

Cena pohoda je 28 €.

 

Veliki Koritnik je najvišji vrh na področju prelaza Mokrine / Nassfeld.

 

Zahtevnost: zelo zahtevna zavarovana pot

Predviden čas hoje je 5 – 6 ur. Naredili bomo okoli 700 m višinske razlike.  

 

Opis poti: S kombijem ali osebnimi avtomobili se bomo zapeljali čez Korensko sedlo v Avstrijo. Nato pa po Ziljski dolini nadaljevali mimo Šmohorja /Hermagor do vasi Tröpolach in skozi Schlanitzen do planine Rudnig Alm na višini 1621 m, ki bo naše izhodišče.

Vzpon: S planine se bomo najprej  po udobni stezi, ki se zložno vzpenja povzpeli do sedla Rudnig Sattel / Sella di Aip (1921 m), nato bomo sledili mejnemu grebenu do vstopa v ferato Crete Rosse na južni strani gore. Ferata poteka v območju poševnega žleba, na nekaterih mestih je zračna in pokončna, plezanje popestri še zanimiv prehod pod zagozdeno skalo. Po sestopu iz ferate nas čaka še nekaj lažje hoje do vrha.

Sestop: Z vrha bomo sestopili po nekoliko lažji ferati Überlachersteig. Pot poteka po razčlenjenem skalovju, potrebna je pazljivost zaradi drobirja na poti. Najtežja mesta so zavarovana z jeklenico, v pomoč pa so postavljene tudi lestve. Ob sestopu iz stene se bomo usmerili na pot pod mejnim grebenom, ki se nižje priključi cesti proti izhodišču.

 

Obvezna oprema: Čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet

Priporočljiva oprema: visoki pohodni čevlji, pohodne palice, oblačila primerna letnemu času v visokogorju, zaščita za sonce.

Malica iz nahrbtnika

Plačana članarino PZS za tekoče leto.

 

Prijave: do srede 14. 8. 2019 do 20:00

na telefonsko številko 041 917 191 (Alenka) in 031 668 565 (Milan)

ali na elektronski naslov alenka.mezan@telemach.net in milan.kos@telemach.net.

 

Turo bova vodila Alenka Mežan in Milan Kos