Planinsko društvo Radovljica vsako leto organizira tradicionalno prireditev Košnja na Robleku.
Z vsakoletno prireditvijo se trudimo ohranjati tradicijo ter s tem poskrbeti za nezaraščenost pod Roblekovim domom, hkrati pa ohraniti naravno rastišče specifičnega gorskega cvetja.
Ali veste kako poteka košnja?
Seno se pokosi s koso na kratkem kosišču, noge pa morajo biti oborožene z derezami. Seno se spravi potem na določen prostor, na malo ravnico, kjer se iz njega z veliko umetnostjo postavi kopa. Ta mora biti napravljena točno po gotovih pravilih glede oblike in gostosti nagrmadenega sena, da vzdrži jesensko deževje in prve zimske viharje v svoji zunanjosti in kvaliteti sena. Kopa ima v sredi v zemljo zataknjen visok drog, ki se tudi tukaj imenuje ostrv. Ostrv je podprta od štirih strani z manjšimi drogovi, ki segajo nekako do prve tretjine višine ostrvi. Ti drogovi se imenujejo komarče. Prostor, kjer stoji kopa, pa tudi ona površina, kjer se nakosi seno za kopo, se imenuje kopišče. V kopi čaka seno pozne jeseni ali zime, ko zapade prvi sneg; zdaj se seno poveže s srobotom — dandanes že z žico — v »bremena«, se spravi na vejah do prve poti in prepelje dalje na saneh v dolino. Pri tem delu zaposleni ljudje se imenujejo »vezavci«. »Snoseki«, kot so se v preteklosti imenovali kosci, so »sekli seno« po vseh strmih pobočjih Begunjščice.
Zadnjič avgusta 1962.
Vabljeni torej na predstavitev košnje trave na tradicionalen način ter na dobro hrano in pijačo, ki jo bodo za vas pripravili oskrbniki Roblekovega doma.
Se vidimo!