geslo:
zapomni se me
Pozabil sem geslo >>
Nov uporabnik >>
Išči po strani
 
 
 
  VODNIšKI ODSEK  
  Predstavitev
  Novice
  Dogodki
  Galerije
  Seznam vodnikov
 
 
Galerije: POT STOLETNICE - 30.06.

Vremenska napoved za soboto, 30.6. je bila sončno in zelo vroče vreme brez možnosti popoldanskih neviht, tako da izpeljava ture sploh ni bila vprašljiva.Ob  6.uri smo se 19 pohodnikov in 2 vodnici odpeljali proti Rabeljskemu jezeru,ki je bilo naše izhodišče za Pot stoletnice.

Pot nas je vodila mimo bivaka Brunner do bivaka Gorizia, kjer smo naredili prvi malo daljši postanek. Nato pa
smo se ponovno podali na pot - čakal nas je še vzpon po gruščnatem svetu  proti škrbini Alta di Rio Bianco (2150m),ki se nahaja tik pod stenami Visoke bele špice.Tu se tudi uradno začne Pot stoletnice.Tu se je začelo slikovito prečenje, malo gor malo do, okoli izrazitega grebenskega stolpa do globoke škrbine.Vanjo smo vstopili po odlično zavarovani poti, izstopili pa po 12metrski železni lestvi. Nato se je ponovno začelo slikovito prečenje. Pred vstopom v rov smo osvojili vrh Rabeljske Krniške špice (2.239m). Gre za umetno izkopan vojaški rov v steni Rabeljske Krniške špice.V predoru je temno kot v rogu, zato brez svetilke ni bilo možno narediti
niti koraka. Po rovu smo se spuščali tudi po lesenih stopnicah in lestvah.Po prihodu iz rova smo bili na koncu Poti stoletnice - na Krniški škrbini. Pred nami se je odprl razgled na Viš in vrhove okoli njega, malo za skalnim robom pa se je skrivala tudi koča Corsi, naš naslednji cilj. Preden smo prispeli do koče, smo imeli na lepih zelenih travah s polno rožami še počitek za malico. Lepšega prostora za uživanje si ne bi mogli izbrati. Sedeli smo v osrčju divjih Zahodnih Julijcev. Vsepovsod okoli nas mogočne, strme stene. Še za sonce se nam ni zdelo,da bi tako zelo pripekalo.Ampak čas je neusmiljeno tekel, tako da je bilo treba iti naprej po naši začrtani poti - najprej še krajši postanek v koči Corsi, potem pa hitro dalje preko Viške planine do konca naše poti.


Po tako naporni in zahtevni turi je seveda obvezna tudi analiza celotnega dne.Čeprav smo bili zelo pozni, je
bila večina pohodnikov še vedno za to, da se ustavimo na Dovjem pri Aljažu. Bila je kratka, vendar ravno zato zelo sladka.Z udeleženci smo si bili enotni, da je bila tura res lepa, in da bi bilo dobro, če se za drugo leto v plan izletov spet da kakšno turo v te lepe in divje konce.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Planinsko društvo Mladinski odsek Alpinistični odsek Športno plezalni odsek Gospodarski odsek Vodniški odsek Markacijski odsek Valvasorjev dom 051 328 648 Pogačnikov dom 051 221 319 Piškotki Novice Dogodki