html site templates

Roblekov dom

na Begunjščici

Mobirise

Gorski predel - Karavanke
Oskrbnik
 - Zdenka Podpečan
Telefon koče - 051 323 402; info 031 345 209
E-pošta - info@pdradovljica.si
Stanje - 15.6. -15.9. vsak dan
                  1.10. do 20.6: sobota, nedelja, prazniki, v primeru                   slabega vremena preverite
Naslov - Poljče 31
Kraj - 4275 Begunje na Gorenjskem 


Razlaga kratic:
OS – koča je stalno odprta
OSNP – koča je odprta v sobotah, nedeljah in praznikih
ONP - koča je odprta v nedeljah in praznikih

Opis postojanke:
Pohod na Roblekov dom je kronan s širokim pogledom preko dežele vse do Bleda in Triglava. Na vzhodu strmemu pobočju Begunjščice sledi dolgi hrbet Košute, nato pa se vrstijo vrhovi Kamniških Alp s Kočno in Storžičem. Na jugu leži Dobrča, nato razgled seže proti Škofjeloškemu pogorju in gozdnati Jelovici. Na zahodu se pogled ustavi na Julijcih, severozahodno uzrete še južna pobočja Stola, z roba ob domu pa se pogled odpre še na Srednji vrh in Vrtačo.

Razgled:
S terase pred domom je zelo lep razgled. Na vzhodni strani vidimo strma pobočja Begunjščice in dolgi hrbet Košute; od vzhoda proti jugu se na obzorju zvrstijo vrhovi Kamniških Alp s Kočno in Storžičem; na jugu leži Dobrča, tu vidimo obširno gorenjsko ravnino od Podvina do Jesenic z Radovljico, Bledom in drugimi kraji, za ravnino pa Škofjeloško pogorje z Blegošem, Ratitovec in gozdnato Jelovico; na zahodu se nad Bledom ustavi pogled na Julijcih s Triglavom; severozahodno so v bližini južna pobočja Stola; z roba ob domu se odpira pogled tudi proti severu na Srednji vrh in Vrtačo.

Dostop:
Avto: iz Begunj na Gorenjskem po lokalni asfaltni cesti do gostišča v Dragi, naprej po slabi gozdni cesti na Poljško planino (1180 m) 7km, od koder je do doma 1h15. AP Begunje na Gorenjskem, Moste pri Žirovnici, Podljubelj; ŽP Žirovnica: iz Begunj po cesti skozi Drago, potem po gozdni cesti in bližnjicah na Poljško planino ter po zložni poti do doma 3h30; iz Begunj na Sv. Peter, čez preval Kališče, Tolsti vrh in Poljško planino 4h (boljša pot kot skozi Drago); od ŽP Žirovnica skozi Moste, po cesti po dolini Završnice do Tinčkove lovske koče (do sem lahko z avto m) ter čez Poljško planino 4h; iz Podljubelja čez Preval (1311 m) in po južnem pobočju Begunjščice 3h30.

Zanimivejše ture:
Begunjščica - Veliki vrh (2060 m) 1h.

Prehodi do drugih postojank:
Planinski dom na Zelenici (1536m) po SPP 2h;
Koča na Dobrči (1487m) po južnem pobočju Begunjščice in čez Preval 3h30, ali čez Veliki vrh 5h;
Valvasorjev dom pod Stolom (1181m), čez Poljško planino in mimo Tinčkove lovske koče 3h30.

Še ena stvar; ker želimo biti ekološki, vas prosimo, če lahko s seboj prinesete svojo rjuho ali spalno vrečo. Hvala! :)

One more thing; because we want to be ecological, we will be very happy, if you would bring your own sheets or sleeping bag.