Menu

Planinsko Društvo Radovljica

"Planinstvo ni le rekreacija; je tudi prostovoljstvo, varovanje okolja, kulturno poslanstvo
ter spoštovanje sočloveka in tradicije" (Tone Tomše)

Poročilo Gospodarskega odseka

Poročilo o aktivnostih

GOSPODARSKI ODSEK

Gospodarski odsek poleg rednih vzdrževalnih del in tehničnih opravil skrbi še za izvedbo načrtovanih vlaganj in modernizacije in tako kot vsa leta, je bil zelo aktiven tudi v letu 2018.

Za planinske domove neutrudno in vztrajno skrbijo oskrbniki, gospodarji, pomočniki gospodarjev in drugi člani, ki s svojim prostovoljnim delom nudijo dodatno pomoč.

 

ROBLEKOV DOM

Oskrbnika: Zdenka in Rok Podpečan

Gospodar: Zvone Stroj

Pomočnik gospodarja: Miloš Stroj

 

NAMESTITEV DEFIBRILATORJA

V Planinskem društvu Radovljica smo ponosni, da imamo nameščen defibrilator tudi na Roblekovem domu, kar pa nam zagotovo ne bi uspelo brez velikodušne pomoči prostovoljnih prispevkov, od katerih je največji znesek prispevala Zavarovalnica Triglav. Takoj po dostavi defibrilatorja (AED), ki so nam ga dostavili iz podjetja Medicop d.o.o., smo v Planinskem društvu Radovljica organizirali družabni dogodek v naši postojanki na Robleku, na katerem smo uradno namestili defibrilator. Udeležilo se ga je približno 60 pohodnikov, osebje Roblekovega doma, predstavniki Planinskega društva Radovljica ter dva predstavnika Zavarovalnice Triglav.

Na uradno namestitev defibrilatorja v Roblekovem domu, je oskrbnica Zdenka Podpečan povabila tudi višjo medicinsko sestro iz NMP ZD Tržič, ki je ob začetku uradnega dela dogodka predstavila kaj je AED, kako in zakaj se uporablja in v katerih primerih ga smemo uporabiti. Po teoretičnem delu je sledil praktični del prikaza. Po predavanju je imel vsak udeleženec možnost, da se preizkusi v tehniki oživljanja. Postopek so preizkusili oskrbniki in gospodar Roblekovega doma ter nekaj pohodnikov. Po prikazu praktičnega dela je sledil nagovor gospodarja Roblekovega doma, ki se je v nekaj minutnem govoru zahvalil donatorjem – pohodnikom za prostovoljne prispevke, mizarju za profesionalno izdelavo toplotno izolirane omarice za defibrilator, še posebej pa Zavarovalnici Triglav za velikodušno donacijo. Po zaključenem uradnem delu so potekale razprave na temo oživljanja in pa družabni del dogodka, za kar je z dobro hrano in pijačo poskrbelo osebje Roblekovega doma.

ZAMENJAVA DOTRAJANIH BATERIJ ZA FOTOVOLTAIKO

Pred glavno sezono so bile zamenjane baterije za panele, saj so stare zaradi iztrošenosti postale neuporabne. Zamenjava je bila predlagana že v letu 2017. V akcijo smo se podali spomladi,  transport težkih baterij na Roblek pa je izvedla Slovenska vojska s helikopterjem.

OBNOVA SPALNIH PROSTOROV, ZAMENJAVA POSTELJ

V jeseni je gospodar Zvone Stroj organiziral obnovo spalnih prostorov. S predsednikom Valentinom Rezarjem sta prebarvala leseni napušč in stene, v nekaterih sobah pa sta zamenjala stare talne obloge z laminatom.  Mojster Marjan Dolžan je izdelal nove postelje. V obnovljenih spalnih prostorih je sedaj občutiti svežino in prostornost, saj sta napušč prebarvala z belo barvo.

PRIČETEK PROJEKTA VGRADNJE NOVE CISTERNE ZA VODO

V jeseni smo pričeli z zbiranjem ponudb za nakup 40.000 L cisterne za vodo. Pomanjkanje vode na Robleku namreč predstavlja velik problem. Pričelo se je načrtovanje nakupa, vgradnje in izkopa prostora za vgradnjo cisterne. Za nakup le-te smo se dogovorili pri podjetju Zagožen, ki je znano po kvalitetnih sistemih in je bilo tudi cenovno sprejemljivo. Dela bodo zaključena v letu 2019.

ZAMENJAVA OSKRBNIKA

Proti koncu leta nas je kot oskrbnica zapustila Zdenka Podpečan, ki jo bomo zaradi njenega odličnega dela pogrešali še dolgo. Skupaj z možem Rokom Podpečanom sta se odločila za drugačno življenjsko pot.

Dom je v letu 2018 oskrbovala družina Podpečan, kljub odstopu oskrbnice Zdenke pa Rok Podpečan še vedno ostaja na voljo za oskrbo z robo in drugim materialom.

TRADICIONALNE PRIREDITVE

PRIJATELJI BEGUNJŠČICE: akcija je potekala od 1.11.2017 do 15.5.2018. Udeležilo se je je 89 pohodnikov, zmagovalec akcije je opravil 160 vzponov. Skupaj vseh vzponov je bilo 2473.

Zaključek akcije je bil v nedeljo, 27.5.2019 s pogostitvijo ter podelitvijo nagrad in priznanj.

KOŠNJA NA ROBLEKU: prireditev je potekala v soboto 3.8.2018, kjer so pridni kosci poskrbeli za pobočje okoli in pod Roblekovim domom. Kot vedno je bila ob zaključku tudi družabna prireditev s pogostitvijo.

Plan za leto 2019: Vgradnja cisterne za vodo, redna vzdrževalna dela.

 

 

VALVASORJEV DOM

Oskrbnik: Aleš Štefe

Gospodar: Sandi Lužnik

Pomočnik gospodarja: Valentin Rezar

 

Dostop do doma je v kopnem času mogoč z avtom. Za vzdrževanje gozdne ceste gre zahvala Občini Žirovnica in upravljalcu ceste GG Bled.

Valvasorjev dom je ponovno sodeloval v akciji izbora za najbolj priljubljeno planinsko kočo leta 2018 in še tretjič osvojil naziv Naj planinska koča. V sklopu te akcije je bila v septembru organizirana zaključna prireditev SiolTV in PZS. Dom je primeren za izvedbo raznih tečajev, taborov, poslovnih srečanj, seminarjev ter praznovanj in je v letnem času priljubljena pohodniška in kolesarska točka, v zimskem času pa je poleg pohodnikov postal priljubljen cilj turnih smučarjev in sankačev po cesti navzdol do Završnice, za kar gre zahvala TVD Partizanu Završnica za pripravo sankališča.

V Valvasorjevem domu sta bili v letu 2018 opravljeni dve večji investiciji, Sanacija dimnika in izgradnja novega štedilnika, drugih vlaganj ni bilo.

 

SANACIJA DIMNIKA

V drugi polovici maja je bila opravljena sanacija dotrajanega dimnika za kmečko peč. Delo je opravil strokovnjak Marjan Rejc z Bleda, ki je dimnik obnovil, zamenjal in zmontiral nerjaveče tuljave ter obnovil zunanji del dimnika na strehi. Dimnik je bil obnovljen s pomočjo donacije Zavarovalnice Triglav.

IZGRADNJA NOVEGA ŠTEDILNIKA

Ekipa Nika Sedovnika je zgradila nov štedilnik v kuhinji. Štedilnik je odličen za kuhanje in daje veliko toplote, hkrati pa se lahko uporablja dve pečici. Je energetsko varčnejši in porabi občutno manj drv, kot stari štedilnik.

V maju 2018 je prišlo tudi do spremembe na gospodarskem področju, svoje funkcije sta zamenjala gospodar in pomočnik gospodarja. V maju je postal gospodar Sandi Lužnik,  pomočnik gospodarja pa predsednik Valentin Rezar.

 

TRADICIONALNI PRIREDITVI

NOČNI POHOD NA VALVASOR je potekal v soboto, 3. februarja 2018. Skupaj vseh udeležencev je bilo 43, zabeleženi pa so bil štirje novi pohodniki.

LJUBITELJI VALVASORJA: zabeleženih je bilo 93 pohodnikov. Zaključek pohodne akcije 2017/2018 je bil 26.12.2018 s pogostitvijo in podelitvijo nagrad.

 

Plan v letu 2019: obnova strehe nad učilnico, redna vzdrževalna dela.

 

 

POGAČNIKOV DOM

Oskrbnica: Maša Stanič

Gospodar: Marjan Jauševec

Pomočnik gospodarja: Franci Zver

 

Oskrbniki Pogačnikovega doma so že tradicionalno študentje, drugo leto zapored je oskrbniška dela prevzela Maša Stanič, ki sodeluje tudi v komisiji pri izboru oskrbniške ekipe. Vsa oskrbniška ekipa je, kljub svojim mladim letom, odlično opravljala svoje delo. Pogačnikov dom tudi planinci vse bolj prepoznavajo kot planinski dom »z dušo« in zelo prijetno mlado ekipo, za kar jim gre velika pohvala!

V mesecu juniju so se pričele aktivnosti za odprtje koče, priprava drv, servis tovorne žičnice, aktivnosti za elektrifikacijo spodnje postaje žičnice. Pred začetkom sezone je bila obnovljena tudi kuhinja in izdelan nov štedilnik, ki ga je izdelal Niko Sedovnik s svojo ekipo. Generalno so bile očiščene vse sobe in zimska soba ter pregledana in zamenjana dotrajana posteljnina. Kupili smo nad vzmetnice za vse postelje in tople prešite odeje za oskrbniško ekipo.

Po dostavi zaloge hrane in pijače je bil Pogačnikov dom pripravljen za obratovanje. Svoja vrata je za obiskovalce odprl dne 26.6.2018.

Žičnica: Za žičnico je tudi lani vzorno skrbel in z njo upravljal Viktor Kravanja. Zamenjanih je bilo nekaj tekalnih koles, poskrbljeno je bilo za mazanje nosilke in redno vzdrževanje žičnice, kar nam redno kvalitetno izvede ekipa Kaskader iz Idrije. Opravljenih je bilo 118 voženj in prepeljanega 51750 kg tovora.

V decembru 2018 sta se tudi na Pogačnikovem domu zamenjala gospodarja in sicer je novi gospodar postal Franci Zver, Marjan Jauševec pa je od decembra dalje njegov pomočnik.

Ob sezonskem zapiranju koče je gospodar organiziral pripravo jedilnice na obnovo; jedilnico so popolnoma izpraznili, odstranili točilni pult, stare lesene stenske obloge in star topli pod ter jo temeljito pripravili za začetek obnove, ki se bo pričela pred letošnjo sezono.

Pregled koče po zaključku je bil opravljen jeseni, pri čemer je bila postojanka v celoti pripravljena za zimovanje. Naslednji pregled koče bo v aprilu ob zaključku alpinistične šole alpinističnega odseka, ki ga vsako leto organizirajo na Kriških podih.

Plan v letu 2019: poleg rednih vzdrževalnih del je načrtovana še popolna obnova jedilnice in točilnice, izdelava novega točilnega pulta ter miz in klopi, zamenjava zunanjih in notranjih vhodnih vrat ter stranskih vrat pri drvarnici in obnovitev elektro sistema: nadgradnja fotovoltaičnih panelov v okviru EU projekta skupaj s PZS.

 

 

                                                          SKUPNE AKTIVNOSTI IN VLAGANJA

 

NAMESTITEV STERILIZATORJEV

Na vseh treh planinskih domovih so bili v letu 2018 nameščeni sterilizatorji vode, kar nam je omogočila PZS z nakupom le-teh po zelo ugodnih cenah. Voda je bistvenega pomena in ponosni smo, da se lahko pohvalimo z mikrobiološko čisto vodo.

Plan v letu 2019: poenotenje poslovanja, znižanje stroškov na vseh postojankah in izbor skupnih dobaviteljev.

 

Težko je predstaviti delo in stroške postojank, vendar smo mnenja, da je večina članov vsaj deloma s tem seznanjena. Iskreno se zahvaljujemo vsem tistim, ki so na postojankah v preteklem letu vložili ogromno prostovoljnega dela in svojega prostega časa; Zvonetu Stroju, Milošu Stroju, Vesni Černe, Roku in Zdenki Podpečan, Marjanu Jauševcu, Franciju Zveru, Viktorju Kravanji, Valentinu Rezarju, Sandiju Lužniku ter vsem ostalim, ki so svojim delom kakorkoli prispevali k izboljšanem delovanju. Brez njih bi naši planinski domovi ne bili takšni kot so.